Skabaan tultiin hakemaan kovuutta
III° Yhteys landella

Vuoden rälein partiotaitokilpailu, järjestyksessään jo 12. Kolmannen Asteen Yhteys kisailtiin tänä vuonna perinteiseen tapaan lokakuun viimeisenä viikonloppuna henkeäsalpaavan hienossa Nuuksion kansallispuiston ja Kattilajärven maastoissa. Kilpailu tarjosi tänä vuonna skabailijoille upean ehkä vähän kolean, mutta kuivan sään lisäksi idyllistä maalaismaisemaa hajuineen ja tuoksuineen Nuuksion metsittyneillä pelloilla. Rastitehtävät vaihtelivat aina lehmän keinosiementämisestä lypsämiseen ja pettuleivän tekoon. Eksotiikkaa toi myös suosuksihiihto ja pyörätuoliramborata sekä aitan ja tuulimyllyn rakentaminen. Vartioiden piti osata myös arvioida pellon oikea ala ja laatia sen perusteella tukianomus EU:lle.

Tänä vuonna III° Yhteyteen tultiin hakemaan selvästi kovuutta. Kärsijät eli ronskit isännät -sarjaan ilmoittautui peräti 15 vartiota, kun taas löysempään kakarat eli pienviljelijät sarjaan vain 4 kisavartiota. "Kolmannen Asteen Yhteys on kiistattomasti piirin rankimpia PT-skaboja ja tänne tullaan kärsimään ja kokeilemaan omia rajojaan", toteaa kilpailun johtaja Tommi Kanto ja jatkaa: "Tänä vuonna ehkä liian moni nuorempi ja kokemattomampi vartio uskaltautui vaativampaan kärsijät -sarjaan, mikä näkyi etenkin rastien väliinjättämisinä." Itse matka ei tässä perjantai-illasta lauantai-iltaan kestävässä skabassa ollut mikään ylitsepääsemätön - kärsijöillä 22 km ja kakaroilla 16 km - mutta yösuunnistus pani jotkut vartiot melko koville. Viimeisimmät maanviljelijät saapuivatkin yörastille vasta aamuviiden pintaan.

Jos missasit kisan, jäit paljosta paitsi. Mutta ei hätiä. Kykenet vielä paikkaamaan erheesi. Seuraava III° yhteys lähestyy taas, ja Sinulla on uusi mahdollisuus tulla skabaamaan tai rastimieheksi perinteiseen Kuningaskunta Susiveikkojen järjestämään kisaan. Ennakkopalat skabasta ilmestyvät tänne III° Yhteyden kotisivuille kesän tienoilla.

III° Yhteys on koettava, jonka jälkeen se on tapa. Susiveikkojen Mamma ja Pappa -kisavartiosta löytyy jäseniä, jotka ovat jo kokeneet jokaisen Yhteyden. Mukaan mahtuu lumessa ja tuiskussa tarpomista ydinjätelaatikon kanssa ja kuutamossa vaeltamista ostoskärryjä työntäen. Tänä vuonna vartio jäi kaipaamaan vielä vesistön ylitystä. Kysyimme vartiolta, tulevatko he ensi vuonna taas skabaamaan. Vastaus oli tyly ja selvä: "Ollaanko me jotain kaakeleita? Not!".